Žena iz Malezije uhapšena je jer je uvrijedila Islam, a ako bude proglašena krivom prijeti joj zatvorska kazna od pet godina.



Mazna Mod Jusuf (38) iz Malezije, uhapšena je jer je oprala noge svom psu i tako uvrijedila Muslimane. Ona je privedena nakon što se na Jutjubu pojavio snimak na kojem se vidi kako ona vrši religijski obred tako što pere noge svom psu, hrani ga keksom i šeta pored džamije.

Nakon objavljivanja video klipa njen ritual je naišao na oštre kritike među Muslimanima i proglašen je anti-islamskim jer skrnavi vjeru.

"Svojim video klipom htjela sam da podsjetim ljude da slave kraj Ramazanskog posta. Video je snimljen još 2010. i mislim da ni na koji način ne vrijeđa Islam", izjavila je Jusufova, koja je puštena iz pritvora u Kuala Lumpuru nakon što je platila kauciju.

Ukoliko se ne pojavi na suđenju moraće da plati kaznu od 2.300 evra. Ako bude proglašena krivim može da dobije i zatvorsku kaznu od pet godina.

Kontroverzni snimak izazvao je i polemiku o statusu pasa među Muslimanima. Dok jedni tvrde da su psi prljavi i da treba da služe samo za lov i da čuvaju svog vlasnika, drugi smatraju da je dužnost svakog Muslimana da bude ljubazan prema svakom biću na svijetu.







Objavi komentar

 
Top