Zime na Balkanu djeluju kao izuzetno blage nakon otkrića najhladnijeg mjesta na Zemlji.



Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju za samo nekoliko minuta.

Naime, na temperaturi od -78,5 stepeni Celzijusa, ugalj dioksid iz gasovitog stanja postaje suvi led.

Rekordnu hladnoću otkrili su naučnici iz America's National Snow and Ice Data Centra, piše Sunday Times, a za to su koristili satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mjesto smješteno je na 3.779 metara nadmorske visine na planini Kupola Fudži.

Tamo je dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 stepeni Celzijusa.

Naučnici tvrde da na Kupoli Fudži postoje i još hladnija mjesta jer sateliti mjere prosječnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo dostiže svoj maksimum tokom vedrih vremenskih perioda.

Ipak, najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. Tamo prosječna temperatura u januaru iznosi -50 stepeni Celzijusa. Ojmjakon naseljava oko 500 ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz samo jedne prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu, piše Daily Mail.

Objavi komentar

 
Top