U septembru 2001. godine Asif odlazi u Pendžab da upozna ženu kojom treba da se oženi.



Pošto su mu za vjenčanje neophodni svjedoci, on poziva prijatelje iz Engleske. Četvorica mladića Šafik, Asif, Ruhel i Monir stižu u Karachi, gdje odlaze u džamiju s jednim rođakom Pakistancem. Imam od njih traži da idu u Afganistan da pomognu tamošnjem narodu. Autobusna karta je jeftina, a Afganistan im zvuči kao prava avantura.



Nakon iscrpljujućeg putovanja stižu u Kandahar i to upravo u noći prvog američkog zračnog napada na Afganistan, kada su zbog napada 11. rujna, američke jedinice započele odmazdu protiv Talibana. Četvorica mladića nastavljaju put do Kabula, gdje se razboljevaju i bivaju prisiljeni tu ostanu.


Ponovno kreću na put, u nadi da će se vratiti u Pakistan, ali se uskoro zatiču duboko u ratnoj zoni da bi na kraju bili i uhićeni. Nakon nekoliko tjedana provedenih u pritvoru, zrakoplovom ih prebacuju u američku bazu Guantanamo na Kubi, gdje ih drže u zatvoru kao potencijalne teroriste. Tajna služba vjeruje da su mladići nekako povezani s Mohamedom Atom i Osamom Bin Ladenom.


Iako uskoro postaje jasno da ništa od toga nije točno, prolaze čitave dvije godine prije nego što su se Šafik, Asif i Ruhel vratili u Triptonite. Do danas nema traga monir, kojeg su izgubili u Afganistanu. Film "Put za Gvantanamo", koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, koristi arhivske snimke, intervjue i dramatizovana scene kako bi stvorio autentičnu priču o mukama četvorice nesretnih mladića koji su samo zbog svog podrijetla doživjeli progon.

The Road to Guantanamo, 2006.
Žanr: dokumentarna drama
http://www.imdb.com/title/tt0468094/

Uloge: Rizvan Ahmed, Farhad Harun, Vakar Siddiqui, Arfan Usman; Režija: Michael Vinterbotom, Met Santiago Vajtkros





Objavi komentar

 
Top