Znanstvenici su nedavnim istraživanjem proučavali način plivanja čimpanze i orangutana i došli do zaključka da plivaju slično kao i ljudi.



Snimljeni odvojeno i na različitim mjestima, majmuni su snimljeni kako plivaju prsnim stilom. Dok većina sisavaca pliva instinktivno veslajući šapama, znanstvenici vjeruju kako je sličan stil majmuna i ljudi razvijen životom na drveću, prenosi Daily Mail.

Čimpanza Cooper plivala je u bazenu u Missouriju. Uz to što je plivao, Cooper je i ronio i skupljao predmete po bazenu. Ženka orangutana Surya snimljena je u Južnoj Karolini, plivajući 12 metara.

Dok primjerice psi plivaju instinktivno, znanstvenici tvrde da prsni stil kakvim plivaju ovi majmuni treba biti naučen.

'Ponašanje majmuna u vodi veoma je zanemareno u antropologiji. To je razlog što plivanje majmuna nikada prije nije bilo znanstveno dokazano, iako su te životinje bile istraživane po svim drugim čimbenicima' rekla je Dr. Nicole Bender sa Sveučilišta u Bernu.

Majmuni inače nisu poznati po svojim plivačkim vještinama i postoje slučajevi njihovog utapanja u zoološkim vrtovima. 'Ovo je veoma iznenađujuće ponašanje za životinju za koju se vjeruje da se boji vode' komentirao je istraživač Renato Bender sa sveučilišta Witwatersrand u Južnoj Africi.







Objavi komentar

 
Top