Fudbalski stadion sa erkondišnom, klizalište na 45 stepeni i bazen za konje, neka su od mjesta koje turisti mogu da vide samo u Kataru.


Posjetitelj u ovoj maloj zemlji ima mogućnost da sluša Bečki filharmonijski orkestar, uživa u filmskom festivalu "Tribeca", gleda Jelenu Janković kako igra tenis ili sretne nogometaša Lea Mesija.

Katar se ni po čemu ne razlikuje od okolnih zemalja na Arapskom poluotoku - toliko je bogat da je sve ekstravagantno. Ova majušna kraljevina u Perzijskom zaljevu, površne 11.000 km kvadratnik i ima 700 tisuća stanovnika, očarava i ostavlja bez daha! Jer, Katar ne ide ka budućnosti, već trči! Iako ova zemlja ne može pohvaliti bogatom poviješću i slavnom tradicijom, u Dohi, prijestolnici ovog emirata, koja ima oko 300 tisuća stanovnika, mogu se vidjeti najvredniji primjerci čitave islamske umjetnosti, bogata zbirka knjiga iz čitavog svijeta i skupocjene slike slavnih umjetnika,.


Novi emir, Tamim, odlučio je da od Dohe napravi regionalni hab-centar i da u njegovom sofisticirano kraljevstvo svatko poželi da svrati.

Stanovnici ove male zemlje velikog bogatstva, do sredine pedesetih godina 20. stoljeća živjeli su od ribarenja i vađenja bisera. Tada je većina stanovništva živjela na sjeveru zemlje, bliže Bahreinu. Od trenutka kada su pronađene neiscrpne rezerve nafte i plina svi su se preselili na - jug. Sada Katarani žive kako i gdje hoće, a ostalih milijun useljenika - kako može. Jer, Katar ima dovoljno plina da zagrije cijeli Antarktik.


U šali se obično kaže da je Kataranin koji ima "jednu kuću, jedan auto i jednu ženu" - siromašan čovjek! Kada Kataranin odluči izgraditi kuću, dozvolu dobiva za jedan dan, a polovicu novca koje je uložio država mu - vraća. Inače, u Kataru se ne plaća porez, što je i razlog zašto milijun stranaca radi u ovoj zemlji. Oni dolaze iz svih država svijeta, od Britanije do Nepala, od Filipina do Maroka.

Zdravstveno, mirovinsko i školstvo potpuno su besplatni.

Pošto je nemoguće dobiti katarsku putovnicu (koliko god živjeli tamo, udali se za Katarca i rodili sina), a vlasnik zemlje ne može biti stranac.

Vlada se dosjetila kako bi mogli zaraditi i od nekretnina. Odlučili su da u glavnom gradu Dohi grade umjetne otoke na kojima stranci kupuju stanove. Takva je "Perla", novo naselje u obliku školjke, s biserom u sredini, načičkano luksuznim shopping centrima, modernim soliterima i basnoslovnim jahtama.

Najljepši pogled na "Perlu" pruža se iz hotela "Hajat" u kojem Katarani vole provoditi vikende. Ovaj legendarni hotel ima najbolji spa centar, marendu petkom popodne i plažu na kojoj bogataši "divljaju" skuterima. Branč petkom je glavni događaj tjedna u kojem uživaju obitelji zajedno.


Ipak, u ovom hotelu je najzanimljiviji luksuzni spa-centar sa zlatnim slavinama i zasebnim ulazom za muškarce i žene, ali u kojem postoje i sobe i za zaljubljene parove. Tradicionalne berbernice i danas postoje, a mnogi turisti uživaju u tretmanu, popularno nazvanom "ful Gulfi" koji podrazumijeva šišanje, pedikuru, manikuru i masažu. Muškarci u Kataru vrlo drže do sebe, obučeni su u savršeno bijele haljine, izuzetno su uredno obrijani i naparfimisani francuskim parfemima. U Kataru vlada kult ljepote i sportskog načina života, pa čim ulicom prošeta "elegantno popunjen" muškarac, svi znaju da je iz neke od okolnih zemalja.

Venecija u Dohi, hotel za konje, trke deva

Katarani žive isključivo u kućama, stranci u stanovima. Pristojan stan može se iznajmi za 700, a da se kupi za pola milijuna dolara. U pomenutoj "Perli", na devet umjetnih otoka, u luksuznim stambenim jedinicama živjet će 50.000 stranaca, au izgradnji je i novo selo, "Lusail", za 150.000 stanovnika.

Naime, za Dohu su mnogi čuli tek kada je dobila Svjetsko nogometno prvenstvo u 2022. godini. Nogomet je sada velika strast katarskih plemkinja koje se utrkuju u kupnji britanskih i španjolskih nogometnih klubova, a upravo se završava kopija stadiona "Old Traford". Zbog ljubitelja nogometa ove godine je započeta izgradnja metroa koji će kompletno biti završen za četiri godine. Gradi se i novi stadion za Svjetsko prvenstvo u nogometu. Postojeći "Halifa" ima 55.000 mjesta, otvoren krov i - erkondišn. Dok je vani 55, unutra je 25 stupnjeva. Pored je hotel visok 320 metara s bakljom na vrhu koja se, kada je upaljena, vidi iz svih dijelova Dohe.


Pored se nalazi i još jedna velika atrakcija - šoping mol "Velađo" koji je savršena kopija Venecije. Duž Grand kanala nižu se radnje svjetskih brendova i slastičarnice, a na kraju se nalazi klizalište. U toku je izgradnja i snježnog parka, kako bi mali Katarani mogli uživati ​​u snježnim čarolijama. Inače, šoping mallovi igraju veliku ulogu u socijalnom životu Katarani. Na ljetnoj temperaturi od 50 stupnjeva molovi su jedino mjesto gdje mogu družiti, idu u kino, šetaju, provode ili voze - gondolom. Jer, disanje preko dana je skoro nemoguće i sve, apsolutno sve je klimatizirano, pa i autobusna stajališta.

I hipodrom i Ekuisterian klub imaju erkondišn, kao i hotel za konje. U njemu se nalazi 500 ljepotana iz svih krajeva svijeta, smještenih u luksuznim boksovima, sa skupocjenom opremom i bazenom (dubok 3,5 metara), i ostalim blagodatima za omiljene životinje kraljevske obitelji. Utrke se održavaju od listopada do svibnja, kada je i špic sezone u ovoj zemlji. Turistima su daleko uzbudljivije utrke dugonogih deva koje jure po pijesku 40 kilometara na čas! Ova čarolija, u stilu Lawrencea od Arabije, također se održava samo u zimskim mjesecima, a za razliku od ranijih godina umjesto džokeja na grbi se nalazi robot težak 26 kilograma. Nagrada za pobjednika je 5.000 dolara!

Kraljica i emir

Konji su omiljena zabava starog šeika Hamada bin Kalife, koji je, praktički osnovao državu. On je krajem lipnja prijestolje predao svom četvrtom sinu, šeiku Tamim, koji je sa 33 godine najmlađi arapski lider.

Unatoč tome što Katar ima kralja, čitav emirat diše u ritmu koji daje kraljica-majka, šeika Moza bint Al Naser. Ova prelijepa žena učinila je više za svoju zemlju od svih dosadašnjih vlada. Zahvaljujući njoj žene nisu samo počele skidaju veo već na katarskom državnom sveučilištu svake godine diplomira 150 mladića i 800 djevojaka! Žene sada zauzimaju ključna mjesta u državi, pa i šefovska.


I Cornish, šetalište pored mora, najbolji je dokaz ženske superiornosti. Jer, na sedam kilometra dugačkoj stazi mogu se vidjeti same žene kako šetaju i leže na travi, pa čak iu sred noći, dok je muškarcima zabranjen ulazak u park! Doha je, kažu, najsigurniji grad na svijetu.

I na starom suku, vakifima, postoji i dio na kojem samo žene prodaju hranu i robu koju su napravile. Godine 1940. u Dohi (i, uostalom, čitavoj zemlji) postojao je samo jedan kružni tok na kojem je po čitav dan stajao jedan policajac. Ljudima je bilo čudno kako može cijeli dan stajati pa su čitav suk nazvali Vakif - što znači uspravan. I danas policajci nose istu uniformu kao prije 70 godina, kada je zemlja bila pod britanskim protektoratom.

Suk je idealno mjesto za kavu, naročito navečer i pogotovo ako uživate u mirisu nargile s okusom jabuke. Ovdje se prodaju prostirke iz Bagdada, začini iz Irana, masline iz Sirije, egipatski pamuk, sokolovi iz Srbije, papagaji iz Australije. Nažalost, originalni suk praktično ne postoji, jer je u cjelini rekonstruiran, svaki pedalj je čist, uredan i, zahvaljujući erkondisn, rashlađen.


I Zlatni suk se, također, nalazi u zgradama iz šezdesetih godina, ali sjaj koji šljašti iz njega čini ga vječnim. Pored zlatnog nakita za svaki dio tijela, ovdje se mogu kupiti i prelijepi biseri, a cijena je kao i svugdje na Orijentu - relativna.

Neizbježan je i odlazak u Muzej islamske umjetnosti, u kojem će se posjetitelji diviti perzijskim tepisima, prelijepim turskim mozaicima i preciznim rezbarijama iz Damaska, ali i arhitekturi kubiste Peija koji je izgradio fantastičan hol u stilu minareta iz Samare.

Kultura je važan dio života u Dohi, a ljubitelji klasične glazbe mogu uživati u​i filharmoniji koja se nalazi u koncertnoj dvorani koja ima atmosferu iz 19. stoljeća. Ipak, posjetitelji Katara najviše uživaju u kulturnom selu Katara. U ovom naselju, koje je osmislila šeika Mozza, nalaze se vile za umjetnike, lijepe plaže, restorani, galerije, kino i amfiteatar sa 1.000 mjesta i fantastičnom akustikom. Kompleksom dominira spomenik posvećen - ženi.


Za to vrijeme muškarci mogu luduju po pješčanim dinama visokim i po 200 metara i da se "Tojotinim" džipom spuštaju sve do strmih morskih bara koje se tijekom noći stvaraju nedaleko od obale. Skupi, veliki i brzi automobili omiljena su zabava muškaraca u ovoj zemlji. Osim lova sokolovima, omiljena zabava Katarani je odlazak u rezervat jednoroga. Naravno, riječ je o bijelom oriks sa dva roga, koji je zahvaljujući svojoj eleganciji bio inspiracija za bajke o ovoj mitskoj životinji. Oriks je nacionalni simbol, a najveći broj ovih prelijepih životinja živi u utočištu Al Maha, koje se nalazi na sat vremena vožnje od Dohe.


Hrana je u Kataru odlična, jer u Dohi rade najbolji kuhari svijeta. Masline iz Tunisa, feta sir iz Grčke, losos iz Škotske, datulje iz Babilona ili svježe maline iz Arilja - mogu se kupiti u svakom trenutku. Svaki obrok je pravo slavlje, a počinje uz neizbježni arapski meze, a dobra vina mogu se popiti na svakom mjestu. U ovoj zemlji umiju uživati ​​- žene u dobroj garderobi, a muškarci u ekstremnim sportovima. U svakom slučaju, Katar je zemlja s najmanjim brojem pretilih.

Sokolovi

Omiljene ptice Katarani su sokolovi. Oni ih drže iz zadovoljstva, zbog lova i kao statusni simbol. Dobri sokolovi žive po tri desetljeća, a dolaze iz Irana, Uzbekistana. Mlad soko košta od 2.000 do 10.000 eura, a dokazano dobar lovac od četvrt do dva milijuna dolara.

Najbolji dokaz poštovanja sokolova je činjenica da je to jedina životinja koju putnik može unijeti u prvu klasu "Katar Airwaysa" i dobiva specijalan obrok. Sokolovi dosta putuju, osobito ljeti, kada ih vlasnici vode u hladnije krajeve u Azerbejdžan, Pakistan ...












Objavi komentar

 
Top